woensdag 21 mei 2014

Wierweekend 27, 28 en 29 juni 2014





Wierweekend 27, 28 en 29 juni 2014

Vrijdag 27 juni - Lezingen
locatie: boerderij Oud Bokum, Bokum 2, Kloosterburen 

13.00u Lezing door Arjen de Vos van Ziltproefbedrijf Texel

Van zoute kwel naar zilte bron -
verzilting benutten als economische kans
* achtergrond verzilting
* zilt proefbedrijf
* wat hebben we gedaan
* wat gaan we dit jaar doen
* doorkijk naar de toekomst
* kansen en bedreigingen voor de waddenregio

Zilt Proefbedrijf Tested on Texel houdt zich sinds 2010 bezig met het op koude grond (dus niet in het lab) testen en wetenschappelijk verantwoord monitoren van de zouttolerantie van bestaande, gangbare landbouwgewassen. Denk daarbij aan onder meer aardappel, gerst en biet. Die werkwijze is nieuw en vindt, voor zo ver bekend, niet elders in Nederland plaats.

Zilte teelt heeft de toekomst. Het project biedt Nederland de kans om niet alleen voorloper te zijn in het onderzoek naar zilte teelt, maar ook om een wereldpositie in te nemen in de daadwerkelijke ontwikkeling en vermarkting van nieuwe zouttolerante plantenrassen. Hiermee wil Ziltproefbedrijf Texel  ook een bijdrage leveren aan het wereldvoedselvraagstuk.

Dr Arjen de Vos is gepromoveerd op het onderwerp 'Bodemverzilting'. Hij werkt full time bij Zilt Proefbedrijf Texel en deels bij het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor onderzoek der Zee).
http://ziltproefbedrijf.nl/zilt-proefbedrijf/

Voor het bijwonen van de lezing vragen we een bijdrage van € 7,50.  info@sintjankloosterburen.nl

Na de lezing wandelen we met degenen die ook bij de avondlezing willen zijn of voor wie het gewoon leuk vindt, langs de akkers naar de kwelder.  Daar kijken we wat we aan zeekraal, lamsoor en wat er nog meer voorhanden is kunnen plukken. Aan het eind van de middag gaan we fikkie stoken, een lekker maaltje bereiden en gewoon genieten van de omgeving.  Maaltijd  €  17,50 ex. drankjes.

19.30u Lecture Take Tomoko - The high life expectancy in relation to seaweed

Life expectancy in Japan is extremely high. There are a number of people over 100 years old who are still active and mentally healthy. According to both the UN and WHO, Japan has the highest life expectancy in the world. The average is 82.25 years. While men live to be an average of 79 years old, women reach 86.
Japanese have worked with edible seaweed from time immemorial. It can be said that seaweed is one of the most important ingredients in the Japanese kitchen.
 

Seaweed on the table on a daily basis in countries outside Japan was quite rare.
However, recently in Western countries attention is also drawn to seaweed. Seaweeds are the vegetables of the sea containing a wealth of vitamins and minerals.

In the lecture you will learn about the history of edible seaweeds, nutrients of seaweed and how to use seaweeds in European cooking.
Take Tomoko is a Japanese artist, who lives and works in Amsterdam. Her theme of art work is around a daily life - Eating, Clothing, Living space.
Take studied European medicinal cooking under Kyoko Onishi since 2003. She creates original vegan menus and stimulates the sense of people and healthy lifestyle that coils around food and eating.
Take spreads her research in traditional foods methods and techniques from all over the world. 
She advocates a new vision of the intercultural healthy vegan foods for our modern daily life.
http://www.tomokotake.net/

De lezing is in het engels. Voor het bijwonen vragen we een bijdrage van € 7,50.
info@sintjankloosterburen.nl

Zaterdag 28 juni Workshops en demonstraties
Locatie: Biologische boerderij Landgoud in Kloosterburen
Tijden: 11.00u tot ca 17.00u

Janet Frieling van ‘Gekruid en Geroerd’ verzorgt verschillende mini workshops en demonstraties.


Op het programma staan: EHBO met zeewier, mini workshop zeewierbonbons maken, kids en zeewier, mini workshop zeewierkruidenstrooisels maken.
Verder kunnen er zeewierproducten geproefd en gekocht worden en er worden documentaires en films met betrekking tot zeewier vertoond.

Biologische boerderij Landgoud ligt in een prachtige omgeving, aan de eerste dijk, op ca. 1 km van de kwelder. In juni, wanneer de veldbloemen in bloei staan langs de speltakkers, is het uitzicht vanaf het erf spectaculair.
Kweldergids Ale Havenga neemt u mee naar de kwelder en het wad waar hij tekst en uitleg geeft over wat daar groeit, bloeit en leeft. Startpunt van de wandeling is op de dijk aan de kwelder. 

Deelname € 5,00 per persoon. Vertrektijd 13.30u bij minimaal 10 deelnemers.

Zondag 29 juni Lezing, plukwandeling en proeverij
Locatie: biologische boerderij Landgoud Kloosterburen, Dijksterweg 45

13.00u Lezing door Dr.Willem Brandenburg - Zeewier als eten voor de toekomst

Voor het waarborgen van de toekomstige voedselzekerheid, is de beschikbaarheid van onder meer hoogwaardige nieuwe eiwitbronnen die op grote schaal te produceren zijn en tegelijkertijd een relatief lage input nodig hebben van groot belang. Plantaardige eiwitbronnen zijn dan voor de hand liggend, echter de ruimte is een probleem, het water en andere input eveneens. 

Zeewier groeit in zee en is een van de weinige plantaardige eiwitbronnen die met puur zeewater kunnen worden geproduceerd. Nutriënten die we kwijtraken op het land komen uiteindelijk in zee terecht. Door deze te gebruiken wordt dan ook een belangrijke mineralen kringloop gesloten.
Willem Brandenburg vertelt over het belang van zeewier als voedsel voor de toekomst en over de manieren om zeewier te kweken. Wat zijn de mogelijkheden voor het kweken van zeewier in de Waddenzee? En waar kan zeewier nog meer voor gebruikt worden?

Dr. Willem Brandenburg is  Senior Onderzoeker Zilte Teelten aan de Universiteit van Wageningen.

Bijwonen van alleen de lezing € 7,50.

14.00u Plukwandeling over de kwelder en het wad. 

Onder begeleiding van Janet Frieling (Gekruid & Geroerd) en Ale Havenga (Landgoud). Janet heeft veel ervaring met koken met zeewier en zilte groenten en Ale heeft meer dan 20 jaar ervaring als kweldergids. Samen maken zij u wegwijs op de kwelder en het wad. Janet vertelt over welke planten wel en niet eetbaar zijn en wat er culinair gezien mogelijk is met de verschillende gewassen. Ale vertelt over de geschiedenis, de flora en de fauna van de kwelders en het waddengebied.

Na afloop gaan we terug naar Landgoud voor een proeverij van gerechten met zeewier en zilte groenten. In verband met Nederland -Mexico is het programma wat ingekort. Geen maaltijd dus, maar een uitgebreide proeverij.

Deelname aan het volledige programma € 27,50 (inbegrepen: Koffie met koek bij aankomst, lezing Willem Brandenburg, wandeling en proeverij met een drankje).  info@sintjankloosterburen.nl

Ook als u niet mee gaat met de plukwandeling bent u welkom bij Landgoud. Het erf is open, de documentaires en films zijn te bekijken en er worden allerhande zeewierproducten aangeboden.
Ale en Fenna Havenga, eigenaren van biologische boerderij Landgoud, verbouwen o.a. spelt, gele mosterd, pootaardappelen, bieslookpollen en witte bessen. Zij vertellen u graag meer over hun bedrijf en hun producten.

Meer informatie over zeewier een zeewierproducten kunt u vinden op: http://www.zeewierwijzer.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten