maandag 3 februari 2014



SintJan Nieuwsbrief Januari 2014

 

Inhoud
Sinds de vorige nieuwsbrief is er heel veel gebeurd. De coöperatie is bijna een feit, we hebben voor verschillende doeleinden en van verschillende organisaties aanzienlijke subsidies en donaties gekregen, in Nije Heem heeft iedereen langzaam maar zeker zijn/haar draai gevonden, het ontwerp voor de kloostertuin is zo goed als af, er liggen mooie ontwerpen voor het kerkje in de SintJansstraat en we hebben een aantal nieuwe activiteiten ontplooid.  We vertrouwen er op dat u na het lezen van de nieuwsbrief weer helemaal op de hoogte bent en wensen u veel leesplezier.

Borrel
We kijken terug op een gezellige nieuwjaarsborrel . Van alle verschillende projecten van SintJan waren er mensen aanwezig. Opzet was om iedereen met elkaar kennis te laten maken en een gezicht te krijgen bij een naam. Die opzet is goed geslaagd. Anne Hilderink bedankte namens SintJan allen die zich het afgelopen jaar hebben ingezet en introduceerde iedereen persoonlijk.

Winterwandeling
De winterwandeling  2013 werd dit keer georganiseerd door Alida Cordes en Johan Dirks.  Ook dit jaar hadden we niet niet te klagen over het aantal aanmeldingen. Het maximum van 120 deelnemers is met gemak gehaald. De tocht ging van Bedum naar Kloosterburen en voerde langs prachtige plekken in onze provincie. Dankzij de uitgebreide achtergrondinformatie die Johan had verzameld kwam de geschiedenis van de omgeving helemaal tot leven.  Na afloop hebben ca 80 personen zich bij café/restaurant Willibrord gemeld voor een kloostermaaltijd.

SintJansmarkt 21 juni 2014
Voorbereidingen voor de SintJansmarkt op 21 juni a.s. zijn in volle gang. Het culturele programma is inmiddels zo goed als rond. We durven te stellen dat het dit jaar weer genoeg variatie biedt.  Van 12.00u tot ca 18.00u zal kunstenaar Paul Edens aanwezig zijn met zijn speelbeelden. Sprokenverteller Marlijn Nijboer vertelt om 12.00, 13.30 en 15.00u haar prachtige verhalen en om 15.30, 16.30 en 17.30u komt Hilbert Geerling uit Warfhuizen als ‘Nico met z’n Kliko’ het publiek vermaken.

Tussen 19.30 en 20.30u treedt barokensemble The Northern Consort op en vanaf 21.00u gaat het los met de beats van DJ Ingrid Koetzier. Uiteraard is er de markt zelf van 11.00 tot ca 18.00u. Er is een terras waar wat gedronken kan worden en waar kok Haukur met lokale ingrediënten voor de liefhebbers  een mooie maaltijd bereidt.



Wierweekend juni 2014
Nieuw voor SintJan is het wierweekend dat we aan het organiseren zijn. Met het oog op de toekomst en de betekenis van zeewier voor onze voedselvoorziening en wellicht ook als brandstof leek het ons spannend de toepassingen van zeewier en zilte landbouw nader te verkennen. Daarvoor hebben we experts uitgenodigd om iets te vertellen over de achtergronden en toepassingen van zeewier, we gaan met Ria Loohuizen kijken op de kwelder, zelf plukken en koken met zeewier en nog veel meer. De data die hiervoor zijn vastgelegd zijn 27, 28 en 29 juni 2014. Details volgen in een later stadium.

Meditatie
Ook nieuw voor SintJan zijn de meditatie bijeenkomsten onder leiding van Annemiek Knottnerus. Vanaf januari tot aan de zomer elke tweede woensdag en laatste zondag van de maand. Op de zondagen doen we hartchakra meditatie en op de woensdagen is er een wisselend programma. Alle bijeenkomsten zijn in het Kerkje in de SintJansstraat in Kloosterburen en voor iedereen toegankelijk. Sint Jan wil hiermee een plek creeëren waar een ieder zich kan komen opladen aan de (eigen) bron.


Kloostertuin
De nieuwe plannen voor de Kloostertuin zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. Een groepje vrijwilligers heeft zich onder leiding van landschapsarchitect Alex van Spijk en Jantine Koppert gebogen over een nieuw ontwerp voor de tuin. Een ontwerp waarbij we de tuin herstellen in een hof waar het kloosterverleden en de zorg om de toekomst zichtbaar zijn. Het wordt een hof van heden: een tuin voor de gemeenschap en voor bezoekers. De tuin is uiteraard om in te wandelen maar ook om de schoonheid ervan te beleven,  de historie te proeven en om samen in te werken,  geheel passend binnen de ecologische lijn van SintJan.  De eerste reacties op het nieuwe ontwerp waren zeer positief,  zowel van de gemeente als van betrokkenen en belangstellenden.

In het kader van ons ‘Hof van Heden’ heeft SintJan meegedaan aan het project ‘Groen Dichterbij’ van het Oranjefonds. Voor de ontwikkeling van de Kloostertuin hebben we van hen € 10.000 ontvangen. Door Groninger Landschap was al een hoogstam boomgaard toegezegd.

De eerstvolgend activiteit in de tuin is op 22 maart, een dag van NL Doet. We gaan dan met een groep vrijwilligers aan de slag in de Kloostertuin. Zin om mee te doen? Meld je dan aan via info@sintjankloosterburen.nl


Emmer
Afgelopen jaar hebben we in samenwerking met de akkerbouwers Gert Noordhoff , Erwin Westers en Bouwe Ruiter van Landbouwe.nl een kleine hoeveelheid emmer geteeld.  Emmer is een oeroud graan, nog ouder dan spelt.  De emmer hebben we laten dorsen en pellen en her en der weggeven aan koks om er risotto van te koken. Het is lekker, smaakt wat nootachtig en de reacties van de koks zijn dan ook zijn zeer positief. We willen graag verder met dit nieuwe en eerste SintJan streekproduct! 
 
Om de plannen daadwerkelijk te realiseren hebben we meer vrijwilligers nodig. Dat kan eenmalig zijn, maandelijks of wekelijks. Als vrijwilliger is er van alles te doen binnen de ecologische lijn: meedenken over de marketing van het nieuwe streekproduct, in de tuin werken, gezellig in een groep de emmer verpakken voor de verkoop, meedenken over projecten in de tuin voor kinderen of ouderen of misschien heb je zelf een goed idee.  Lijkt het je leuk of heb je vragen schroom niet en neem contact met ons op! info@sintjankloosterburen.nl






Nije Heem
Sinds november 2013 wonen Albert, Elisabeth, Theo en Jacob in Nije Heem. Zij hebben een vast team van begeleiders. Nienke Klunder leidt het team dat verder bestaat uit Janneke Weidenaar  en Winnie Niks.  Joost Cantineau is namens SintJan coördinator voor Nije Heem. Er is al menig vrijwilliger betrokken bij het project, zowel voor de begeleiding in de zorg als voor de verbouwing van de eigen vleugel van Nije Heem, later in 2014. Momenteel wordt van maandag tot vrijdag op vaste avonden in de week geholpen met koken en andere klusjes. Vanzelfsprekend is er ook ruimte om met elkaar gezellige dingen te ondernemen. Mocht u zich hierbij willen aansluiten, bij Nije Heem is altijd plek voor extra vrijwilligers. Aanmelden kan via: info@sintjankloosterburen.nl

Kerk
De Nicolaaskerk in de SintJansstraat staat al enkele jaren leeg en vraagt om herbestemming. SintJan heeft een conceptplan ontwikkeld om de kerk een nieuwe functie in het dorp te geven. Architect Reinier de Gooijer uit Pieterburen heeft hiervoor een schetsontwerp gemaakt.  SintJan is hierover in gesprek met Protestantse Kerk Leens. Belangrijk in deze  gesprekken was de rol van kerkvoogd Henk Gesink die in december plotseling overleed. Wij zullen zijn betrokkenheid en inzet missen.






Strobouw
In het najaar van 2013 is een begin gemaakt met de strobouw. De oude stookhut op het terrein van boerderij Oldeclooster, grenzend aan  de Kloostertuin,  is samen met Henk Derks uit Hornhuizen, Koos Hoek uit Wehe den Hoorn en een aantal studenten van de Hanzehogeschool en het Alfa College uit Groningen gesloopt. De fundering voor de kluizenarij is nu gestort en het opbouwen met stro zal in het voorjaar van 2014 gebeuren onder leiding van Henk Derks en strobouw specialist Niels Kloppenburg.
 
Architecte Moriko Kira begeleidt studenten van de Academie van Bouwkunst in een onderzoekstraject naar nieuwe, duurzame bouw die energie zal gaan opleveren. In oktober 2013 is hierover de eerste ‘Ronde Tafel’ bijeenkomst geweest.  Deze krijgt vervolg in een aantal Ateliers om de mogelijkheden verder te onderzoeken en te toetsen





Coöperatie
De coöperatie is zo goed als rond. Met notaris Ariën Nielsen van Notariskantoor Broekema en Nielsen zoeken we naar de beste organisatievorm om het project, zoals het nu vorm krijgt, in de hele breedte te borgen. Binnen de nieuwe coöperatievorm moet de verscheidenheid van de verschillende ontwikkelingen ieder afzonderlijk zo goed mogelijk tot zijn recht komen. Nu is het zaak de puntjes goed op de i te zetten. Wanneer de coöperatie een feit is kunnen geïnteresseerden deelnemen.

De Diaconie van de Protestantse Gemeente Leens-Mensingeweer heeft besloten de erfenis,
ontvangen van een oud inwoner van Kruisweg, te bestemmen voor  Stichting SintJan en  de
nog op te richten zorgcoöperatie. Het gaat om een bedrag van € 10.000,-. Wij zijn heel blij met deze donatie.

Politiek Café 11 maart 2014
Samen met Vereniging Dorpsbelangen Kloosterburen organiseert SintJan op 11 maart a.s. een politiek Café. Vertegenwoordigers van alle partijen in de Marne zullen hun standpunten en ideeën kenbaar maken en vragen van inwoners van Kloosterburen en omliggende dorpen beantwoorden.  Het thema is: ‘De Marne 2018’. Hoe ziet onze gemeente er uit over vier jaar, wat zijn de belangrijkste veranderingen voor de dorpen zelf en hoe hebben burgers daarin medezeggenschap?

Alle geïnteresseerden zijn welkom. Vanaf 19.00u inloop, aanvang 19.30u. Halsemastraat 2, Kloosterburen.

Sociale Media
Wilt u tussen de nieuwsbrieven door ook op de hoogte blijven van de activiteiten van SintJan, volg
ons dan via Twitter (@sintjanklooster) , facebook (www.facebook.com/sintjankloosterburen ) of onze blog (www.sintjankloosterburen.blogspot.nl).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten